V areáli SPU v Nitre vznikne ukážková včelnica

08.07.2024 Nitra

Nitra 8. júla (TASR) - V areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vznikne ukážková včelnica. Jej vybudovanie bude ďalšou etapou projektu univerzitných lúk BIO:VCEL:IN, informovala Alica Beňová, riaditeľka Botanickej záhrady SPU. Včelnica bude doplnená o monitorovací systém.

Osadenie včelnice je plánované na voľnej ploche pri Pavilóne RI pod korunami mohutných líp. Tie zabezpečia včelám pocit súkromia a žiaduce pritienenie. "Umiestnenie, výber a zázemie sme dôkladne konzultovali s viacerými včelármi. Letáče úľov budú orientované v smere od budov, na lúky. Priamo na tejto ploche je vysiata špeciálna zmes pre opeľovače, na jeseň tu budú vysadené medonosné dreviny a kry," skonštatovala Beňová.

Samotná včelnica bude pozostávať z drevenej stavby s technickým zázemím a ovládacou jednotkou, piatich úľov na podstavcoch, oborového oplotenia s uzamykateľnou bránkou a riadnym značením. "V priestore nebudeme nikdy pracovať s chemickými prípravkami, ako je tomu na poľných kultúrach, čo vo všeobecnosti negatívne ovplyvňuje správanie včelstiev," podotkla riaditeľka Botanickej záhrady.

Aktuálne sú v priestore budúcej včelnice v zemi pripravené inžinierske siete - elektrina pre napojenie stavby, kabeláž pre wifi a kameru pre časozberné video. Informačný systém bude pozostávať z edukatívnych interaktívnych tabúľ, ktoré budú odbornú aj laickú verejnosť vzdelávať v téme dôležitosti opeľovačov.

Informovať budú aj o včelstvách, medonosných rastlinách s prepojením na životné prostredie a biodiverzitu. Nebudú chýbať ani tabuľky informujúce o umiestnení včelstiev. Všetky súčasti projektu BIO:VCEL:IN budú dokončené v roku 2024.
 

Vyberte región

mark